Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Zagrebačka županija osigurala besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce5.6.2018.


Prvog dana školske godine 2018./2019. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekat će besplatni udžbenici za koje će Zagrebačka županija izdvojiti 12 milijuna kuna. Sporazume o sufinanciranju udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava i provođenju postupka javne nabave potpisao je danas župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima osnovnih škola.


Cijene udžbenika razlikuju se od razreda do razreda, a Zagrebačka županija financirat će fiksni iznos od 470 kuna po učeniku za nabavu obveznih udžbenika, dok će gradovi i općine prema potrebi i u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima osigurati ostatak sredstava do tržišne vrijednosti udžbenika te za nabavu dopunskih nastavnih sredstava za učenika sa svog područja. Inače, trenutno na području Zagrebačke županije osnovnu školu pohađa 25.523 učenika.


„Besplatni udžbenici financijski će rasteretiti roditelje i samo su jedna u nizu mjera kojima Zagrebačka županija nastoji pružiti što kvalitetnije i dostupnije obrazovanje na svom području“, istaknuo je župan Stjepan Kožić dodavši kako samo u ovoj godini preko 150 milijuna kuna, odnosno 40 posto izvornog proračuna, ide upravo preko Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu“. Naglasio je i kako Zagrebačka županija, izuzme li se grad Zagreb, najviše od svih županija u RH  izdvaja sredstava za nabavu udžbenika. „U tijeku su dogradnja i rekonstrukcija OŠ Bistra, energetska obnova OŠ Dubrava, gradnja sportske dvorane u Posavskim Bregima, obnova PŠ u Gornjem Desincu. Također, sudjelujemo u rekonstrukciji OŠ Kupljenovo, projektiramo osnovnu školu u Strmcu, a do kraja godine, nadam se, energetski ćemo obnoviti i OŠ Braće Radić u Kloštru Ivaniću“, pobrojao je župan istaknuvši da se radi o investicijama ukupne vrijednosti više od 50 milijuna kuna.


Za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija postupak javne nabave provodit će same škole, dok će za škole kojima su osnivači gradovi Samobor, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić postupak javne nabave provesti Zagrebačka županija.


Ravnatelj OŠ Božjakovina Jure Mišković kazao je kako će škole sa zadovoljstvom na sebe preuzeti „slatku brigu“ oko nabave udžbenika jer je to od velikog značaja za djecu i roditelje. U ime prisutnih načelnika i gradonačelnika obratio se načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik koji ovu mjeru Zagrebačke županije smatra izuzetno značajnom: „Zagrebačka županija pravi je primjer kako Županija vodi brigu o ravnomjernom razvoju, a veliku pažnju posvećuju ruralnim područjima. Općine Krašić s velikim zadovoljstvom će osigurati dodatni iznos za dopunska nastavna sredstva, a siguran sam da će to napraviti i ostale općine i gradovi“ – zaključio je Petković Fajnik.


Pravo na korištenje udžbenika imat će redoviti učenici osnovnih škola na području Zagrebačke županije, osim učenika koji su ostvarili pravo na besplatne udžbenike temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima, učenici koji su upisani u škole izvan područja županije te učenici koji pravo na besplatne udžbenike ostvaruju po nekoj drugoj osnovi. Nakon završetka nastavne godine 2018./2019. učenici su dužni vratiti sve zadužene udžbenike školama, radi korištenja u idućim generacijama.


Izvor: https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/4114/zagrebacka-zupanija-osigurala-besplatne-udzbenike-Objavljeno: 5.6.2018.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner