Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Veliki jubilej Centra Stančić - 60. GODINA RADA I TRUDA9.10.2015.


"Svi ste nam jednako vrijedni, jednako dobri i uvijek dobrodošli", upućene su riječi dobrodošlice svima koji su danas došli čestitati 60. godina postojanja Centra za rehabilitaciju Stančić.


Uz roditelje korisnika, među brojnim gostima bili su predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Centara socijalne skrbi, Ureda za socijalnu skrb i zaštitu osoba s invaliditetom Grada Zagreba, odgojno-obrazovnih ustanova sa šireg područja, predstavnici lokalnih uprava, ustanova i institucija, udruga, donatori i drugi s kojima Centar uspješno surađuje.


Čestitkama se pridružilo vodstvo Općine Brckovljani, a proslavi velikog jubileja nazočili su i predstavnici Grada Dugog Sela, dogradonačelnik Pavo Jakovljević i, ispred TZ-a, Zvjezdana Budor Klarić. Sve njih, pozdravila je ravnateljica Centra Sanjica Grbavac. Za obilježavanje je osmišljen bogat glazbeno-scenski program. Prvo su nastupili gosti, zbor i tamburaški orkestar Glazbene škole Dugo Selo pod vodstvom ravnatelja Darija Cebića. Potom su na pozornicu izašli domaćini, točke su osmislili korisnici sa svih lokacija te djelatnici Centra. Uz pjesmu, ples i recitaciju proveli su publiku kroz četiri godišnja doba. Najmlađi su izveli zimski skeč odglumivši scenu iz poznatog filma "Vlak u snijegu" te proljetno buđenje prirode dok su odrasli zabavili publiku ljetnim "Dalmatinskim mixom" i jesenskim folklorom KUD-a "Idemo dalje". A da i sam Centar ide dalje, potvrdila je ravnateljica Sanjica Grbavac. 


Ustanova je smještena na nekadašnjem posjedu grofova Drašković, a specijalizirana je za rehabilitaciju osoba s mentalnom retardacijom i drugim psihofizičkim smetnjama. Do 1955. bila je dio bolnice Vrapče, od te godine nosi današnje ime, podsjećeno je na dugu povijest. Danas Centar skrbi o oko 360 korisnika, raspon godina je od 0 pa do 90. Na dugotrajnoj skrbi ih je 200. Ovdje imaju svu potrebnu zaštitu, fizikalnu terapiju, liječničku ambulantu, terapijsko jahanje, radno-terapijske aktivnosti poput tekstilne i keramičarske radionice, izrade svijeća i sl. No, korisnici žive i izvan centra, što je dio procesa deinstitucionalizacije i transformacije ustanove. "Dio korisnika je izmješten i oni danas žive u lokalnoj zajednici. Njih 40-tak živi na području Dugog Sela, a još 35 u osam stanova u zagrebačkom naselju Jelkovec-Sopnica", pojasnila je ravnateljica Sanjica Grbavac. U te dvije službe stanovanja, oni žive samostalno ili uz podršku Centra. Također, ustanova ima i dva Dnevna centra. U Vrbovcu oko 25 djece predškolske dobi dobija uslugu odgoja i osposobljavanja, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije te drugih potrebitih terapija te u Dugom Selu gdje se još, za djecu od rođenja do tri godine, nude usluge rane intervencije. Ovdje se stručna podrška pruža i odraslima koji žive sa svojim obiteljima. Upravo je to intencija Centra, da djeca budu s obiteljima, a kod nas dolaze po stručnu pomoć, kazala je ravnateljica. 


Centar je od ranije poznat po uvođenju novih programa. Uz spomenuto terapijsko jahanje, tu je vibro-akustična terapija, glazbo-terapija i aromaterapija s elementima sneezy rooma … Sve to kako bi se podigla kvaliteta života korisnika što je i osnovni cilj ove ustanove koja traje već šest desetljeća.


A.M.Š.Objavljeno: 9.10.2015.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner