Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Dani otvorenih vrata 2013. u OŠ "Stjepan Radić" u Božjakovini TEMA: IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ28.11.2013.


Događanja na hrvatskoj kulturnoj i obrazovnoj sceni u 2013. godini obilježila je 100-godišnjica izdanja romana Čudnovate zgode Šegrta Hlapića. Naša se škola uključila u obilježavanje te značajne obljetnice svojim projektom Hlapićev vremeplov, a za ovogodišnju temu Dana otvorenih vrata odabran je lik i djelo Ivane Brlić-Mažuranić.


OŠ „Stjepan Radić" tradicionalno je Dan otvorenih vrata obilježavala kroz različite kreativne radionice i maštovite izložbe, no ove smo se godine odlučili školu predstaviti na drugačiji način te smo u školskoj dvorani organizirali školsku priredbu.


Školska je priredba bila sastavljena od dva dijela. Prvi je dio bio posvećen svevremenim porukama Ivane Brlić-Mažuranić objavljenim u njezinoj Knjizi omladini, a otvorio ga je lik bana Ivana Mažuranića (glumio ga je učenik David Lisica) i njegovim govorom u Hrvatskom saboru iz godine 1886. godine. Zatim smo upoznali Ivanu Brlić-Mažuranić (glumila ju je Gabriela Todorić) koja nam je ispričala nešto o sebi i potom počela pisati svoju Knjigu omladini. Poruke su prenijeli učenici, likovi iz Priča iz davnine, koji su išetali iz svojih priča i publici se predstavili pokretima i glasom karakterističnim za njihov lik. Njihovu je izvedbu pratila i prezentacija na velikom platnu u pozadini. Odabrana glazba, maštovita igra svjetla i sjene te originalni kostimi doprinijeli su posebnom doživljaju cijele točke. U drugome je dijelu priredbe izvedena predstava Hlapićev vremeplov koja je vrhunac opsežnog istoimenog projekta pokrenutog prošle školske godine i osmišljenog kako bi se današnjim generacijama učenika Hlapić prikazao u novom svjetlu, u njima bliskom vremenu i okruženju, čime su njegove vječne vrijednosti i poruke dobrote i prijateljstva još jače došle do izražaja. Predstavi Hlapićev vremeplov bila je to već peta izvedba (osim u svojoj školi, gostovali su i u Dugom Selu, Ogulinu i Lupoglavu) te se mogla primijetiti sigurnost i izvrsnost izvođača. Scenarij za predstavu napisala je, tada učenica 5. razreda, Katarina Toljan, a u izvedbi sudjeluje više od stotinu učenika. Glavni uloge u predstavi odigrali su Anto Vidović (Hlapić) i Lea Orešković (Gita). Redateljica predstave i cjelokupne priredbe bila je učiteljica hrvatskog jezika Dragana Turkalj. Osim Dramske skupine predstava je obogaćena nastupima dvaju Školskih zborova (s voditeljicama Ksenijom Šantak i Tolikom Škaro), Ritmičke skupine (s voditeljicom Sanjom Biškup) te Folklorne skupine (s voditeljicom Josipom Oreč Živković), a u osmišljavanju kostima, glazbene i multimedijalne pratnje te u uvježbavanju glumaca sudjelovali su gotovo svi djelatnici škole.


Dan otvorenih vrata iskoristili smo i da organiziramo prvi zajednički sastanak osnovnih škola u Republici Hrvatskoj koje nose ime hrvatskog velikana Stjepana Radića. Uz našu Školu, u Hrvatskoj postoji još sedam osnovnih Škola koje nose Radićevo ime: OŠ Stjepana Radića, Bibinje; OŠ Stjepana Radića, Brestovec Orehovički; OŠ Stjepana Radića, Čaglin; OŠ „Stjepan Radić", Imotski; OŠ Stjepana Radića, Metković; OŠ "Stjepan Radić", Oprisavci i OŠ "Stjepan Radić", Tijarica. Na sastanak su pozvani i predstavnici Dvojezične osnovne škole i Općine Bezenye s kojima naša škola surađuje od 2008. godine da bismo ostale škole upoznali s vrijednostima međunarodne prosvjetne suradnje. Začeci suradnje među Školama Stjepana Radića dogodili su se već prošle školske godine kada nam se s prijedlogom o zajedničkom projektu pod nazivom Tehnologija nas spaja i razdvaja javila Škola iz Brestovca Orehovičkog nakon kojeg smo krenuli s razmjenom kontakata i ideja. Sastanak u Božjakovini zamišljen je kao međusobno upoznavanje predstavnika svih škola i dogovor o daljnjim zajedničkim projektima i suradnji. Iako nisu sve Škole mogle nazočiti sastanku, sve su podržale našu inicijativu i složile se sa zaključcima donesenim na sastanku. Dogovorena su dva daljnja zajednička projekta pod nazivom Pjevaj našu pjesmu i Pišem ti pismo, na razini predmetne odnosno razredne nastave. Nakon sastanka svi su predstavnici škola bili naši gosti na svečanosti u dvorani. Vjerujemo da će se ova suradnja pokazati vrijednim oruđem u daljnjem napredovanju svih Škola kroz međusobnu razmjenu iskustava i znanja. 


Ivana BudimčićObjavljeno: 28.11.2013.


shadow
banner banner banner banner banner banner