Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

ŠEGRT HLAPIĆ I NAGRADE ZA KRAJ27.6.2013.


Završetak nastavne godi­ne učenici i djelatnici OŠ „Stjepan  Radić"  iz Božjakovine proslavili su izvrsnom priredbom koja je organizirana u povodu Dana škole 13. lipnja. Na priredbi učenici su izveli predstavu „Hlapićev vremeplov" koja je bila kruna projekta „Hlapić 2013.", odno­sno obilježavanja stote obljetnice objavljivanja romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić. U školskoj sportskoj dvorani učenici su sa zanimanjem pratili predstavu koja je bila niz glazbenih, plesnih i glumačkih čarolija, a likovi su se kretali kroz vrijeme i doživljavali neobične pustolovine te upoznavali još neobičnije likove. Mogli smo vidjeti Hlapića, Gitu i Bundaša u Firenci, ali i u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća kako plešu s ritmičkom grupom u discu ili Hlapića koji se čudi mobitelu i facebooku. Predstava je izvrsno primljena, a to je bio tek svojevrstan prvi čin, jer se glavni dio dogodio u Dvorani Preporod na pravim daskama koje život znače i pred pravim gledalištem.


Pod redateljskom palicom Dragane Turkalj, nastavnice hrvatskog jezika, u predstavi su nastupili:  Anto Vidović  (Hlapić), Lea Orešković (Gita), Jana Pomper (Bundaš), Veronika Vurbić (Crna Žena), Filip Ivanić (Francesco), Darija Nikolić (Mirta), Magdalena Đuras (Pripovjedač), Hana Pomper (Krojačica), Luka Vidović (Izbacivač/Vremenski policajac), Emanuel Đordević (Izbacivač/Vremenski policajac), Tea Valentak (Prosjakinja na violini) i Kristijan Cvitkušić (Kradljivac).


Dva mjeseca ranije, a u sklopu istog projekta, raspisana su dva natječaja: za najbolji scenarij za predstavu i za najbolju ilustraciju predloška za scenografiju. Katarina Toljan, 5. a, napisala je najbolji scenarij po kojemu je predstava izvedena uz manje preinake, a najbolju scenografiju osmislili su Mihaela Rusan, 5. c i Luka Vlašić, 8. e. Njihove ilustracije ukrašavale su scenu i bile dio kulisa. Pobjednici na­tječaja nagrađeni su prigodnim poklonima, a glumci su dobili ulaznice za posjet pravoj kazališnoj predstavi. 


Od učenika koji su sudjelovali na natjecanjima ove su godine najuspješniji bili učenici uključeni u Projekt „Građanin", pod vodstvom mentorica Dragice Katić i Keti Mamuza. S programom „Pušenje nije cool" učenice su nastupile na državnoj smotri u Zagrebu u Gradskoj vijećnici gdje su se pokazale u najboljem svjetlu, a na školskoj su priredbi i one i njihove mentorice nagrađene prigodnom nagradom.


U literarnom stvaralaštvu veliki uspjeh postigli su Izabela Filipović, 6. b, i Dorijan Horvatić, 6. d, s mentoricama Marijom Flanjak i Biserkom Fruk. Oboje su sudjelovali na ovogodišnjem LiDraNu, gdje je Dorijanov rad predložen za državnu smotru, a Izabela je na natječaju "Pisanje i knjižničari" sa svojim pjesmama bila medu najboljima. Pohvaljena je i redakcija školskog lista Putokazi koji je također predložen za državnu smotru LiDraNo.


Već se tradicionalno, na kraju svake nastavne godine, u OŠ "Stjepan Radić" u Božjakovini proglašavaju najbolji učenici. Odluku o najboljim učenicima donosi Učiteljsko vijeće na prijedlog razrednika svakog odjela. Ravnatelj je na ovoj priredbi uručio knjige najboljem učeniku svakog razreda, te plaketu učeniku generacije. U prvim razredima najboljima su proglašeni: Niko Knežević. 1. a, Ivan Staroveški, 1. b, Luka Pekera, 1. c, Anamarija Perić, 1. a PŠ Lupoglav i Lucija Marić, 1. b PŠ Lupoglav. U drugim najbolji su: Antonela Sipura, 2. a, Vito Baša, 2. b, Leonarda Ban, 2. c, Kristina Todorić, 2. a PŠ Lupoglav i Filip Prašnički, 2. b PŠ Lupoglav. U trećim razredima najbolji su: Nikolina Miholić, 3. a, Leon Jozić, 3. b, Valentino Tomić, 3. c i Silvija Mijatović, 3. a iz PŠ Lupoglav. Medu četvrtašima za učenika generacije predloženi su učenici: Stjepan Žgela, 4. a, Dominik Kuzmanović, 4. b, Kristijan Barić, 4. c, Antonela Perić, 4. a PŠ Lupoglav i Ana Ilievska, 4. b PŠ Lupoglav, a za učenika generacije izabran je Dominik Kuzmanović.


U generaciji petaša najboljima su proglašeni: Katarina Toljan, 5.a, Dana Ćosić, 5. b, Ivana Lovrić, 5. c i Rikarda Cvitkušić, 5. d. Učenicom ge­neracije proglašena je Katarina Toljan. Najbolji učenici šestih razreda ove su godine: Borna Radojčić, 6. a, Kristijan Katić, 6. b, Gabriela Todorić, 6. c i Dominik Jurinčić, 6. d, koji je najbolji među njima i izabran za učenika generacije. Među sedmašima najboljima su proglašeni David Lisica, 7. a, Mihaela Balog-Matak, 7. b, Hana Pomper, 7. c, Luka Vidović, 7. d, a iz 7. e predložene su dvije gotovo izjednačene učenice Iva Lončar i Antonija Balija. Učenica generacije je Antonija Balija. U osmim razredima najbolji su učenici: Ivana Đuras, 8. a, Ana Vidović, 8. b, Matej Bekić, 8. c, Filip Ivanić, 8. d te Matej Kuzmanović, 8. e, koji je proglašen i učenikom generacije. 


Proslava Dana škole protekla je u vrlo svečanom ozračju. Na kraju priredbe ravnatelj je uručio prigodnu plaketu nastavniku povijesti Zvonku Biočiću kojemu je ovo zadnja radna školska godina jer od 1. rujna 2013. odlazi u zasluženu mirovinu. U našoj je školi radio od njezinog osnutka, od šk. god. 1990/1991., te ispratio mnoge generacije osmaša. Nastavnik Biočić zahvalio se učenicima i kolegama kratkim i dirljivom govorom, a puna se dvorana dugim pljeskom opro­stila od njega.


Vesna Kurilić


Jelena JurićObjavljeno: 27.6.2013.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner