Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Obilježen dan općine Brckovljani - VIZIONARSTVO U FORMIRANJU GOSPODARSKIH ZONA - SE ISPLATILO!2.8.2011.


Nakon otvaranja gradilišta za novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda - gosti su nazočili svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Brckovljani u prostorima Osnovne škole "Stjepan Radić", a njima su se pridružili i saborski zastupnik Nevio Šetić, ravnateljica Uprave za malo gospodarstvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Brankica Novosel, potpredsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Josip Sesan, gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak, predsjednik Općinskog vijeća Općine Rugvica Siniša Kušeković te mnogi drugi.


Tom prilikom skupu su se obratili predsjednik Općinskog vijeća Općine Brckovljani Božo Graberec i načelnik Željko Funtek, upoznavši ih s povijesnim činjenicama vezanim uz ovaj kraj, kao i sa sadašnjim stanjem, posebice s gospodarskim razvojem i ulaganjima u komunalnu infrastrukturu.


"Općina slavi 18. rođendan i godine nam nameću da više ne smijemo griješiti", kazao je tom prilikom načelnik Funtek. Prva velika investicija bila je izgradnja vodoopskrbe i to dionice Gračec-Stančić Štakorovec. Tada je općina bila pokrivena sa samo 27% vodovodne i 30% plinovodne mreže, a danas je gotovo 100 %-tna. Proteklih godina rekonstruirano je 13 km starih i dotrajalih magistralnih plinovoda i vodovoda. Danas nažalost prosječan gubitak vode na distributivnom području Komunalnog poduzeća Dukom iznosi 38% koje u Općini Brckovljani ne žele prihvatiti, jer je izgrađenost nove vodovodne mreže 95% i u koju je uloženo preko 20 milijuna kuna. Ulaganje u novu infrastrukturu danas njihovim korisnicima donosi 20% jeftiniju cijenu vode. Izgrađenost nove plinske mreže na području općine Brckovljani je 85%, u što je uloženo oko 7,5 milijuna kuna. Načelnik Funtek istaknuo je i podatak kako je Općina još 1998. i 1999. godine, dok je još malo tko mislio o gospodarskim zonama, zahvaljujući Zagrebačkoj županiji otkupila 150 ha zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske.


Dio tog zemljišta nalazi se pored OŠ "Stjepan Radić". a namijenjeno je izgradnji budućeg centra Općine Brckovljani. Izmjenama i dopunama prostornog plana Općine Brckovljani formirano je 9 gospodarskih zona u ukupnoj površini 154 ha koje su većinom u vlasništvu Općine Brckovljani. U gospodarskoj zoni Božjakovina do sada je poznato 11 investitora. Razvojem gospodarstva i malog poduzetništva osiguravaju se sredstva za daljnju izgradnju infrastrukture, te buduće sigurne prihode Općine Brckovljani. Izgradnju infrastrukture u gospodarskoj zoni Božjakovina podržalo je Ministarstvo gospodarstva, te je financiralo radove u iznosu od 2,5 milijuna kuna i Ministarstvo regionalnog razvoja dotacijom od 200.000 kuna. Općina ima razumijevanja i za današnju situaciju u gospodarstvu stoga je Općinsko vijeće općine Brckovljani produžilo rok tvrtci Elka kabeli za isplatu kupnje zemljišta. Završena je i još jedna investicija, a to je izgradnja velikog nogometnog igrališta s umjetnom travom i atletskom stazom koja zadovoljava olimpijske standarde. Za potrebe gradnje nove škole otkupili su zemljište, pripremili projektnu dokumentaciju, dobili potvrdu na glavni projekt, spomenuo je Funtek. Zahvalnica za doprinos u izgradnji vodnih građevina na području općine dodijeljena je Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i Hrvatskim vodama te za doprinos u izgradnji komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Božjakovina Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Na sjednici je i uručeno priznanje za izuzetni doprinos u obrani domovine 53. samostalnom bataljunu Zbora narodne garde, a ekipi prve pomoći Osnovne škole "Stjepan Radić" dodijeljena je novčana nagrada za osvojeno 7. mjesto na državnom natjecanju. Na prijedlog Udruženja obrtnika Općine Brckovljani nagradit će učenika 2. razreda obrtničkog zanimanja Mateja Murata novčanom nagradom. Posebno priznanje za nesebičan rad, zalaganje i doprinos na edukaciji brojnih naraštaja osnovnoškolaca te skupljanje i čuvanje povijesne građe s područja Brckovljana uručeno je umirovljenom učitelju Franji Frbežaru.


U sklopu sjednice KUD Seljačka sloga iz Lupoglava i učenici OŠ "Stjepan Radić" organizirali su prigodni zabavni program - učenica Izabela Blažutić otpjevala je pjesmu Celine Dion, polaznici likovne grupe Matija Ilievski i Kristina Kelava tijekom sjednice slikali su pejzaž Brckovljana, a učenici 6. d razreda izveli su nagrađeni igrokaz "Gruntovčani".Objavljeno: 2.8.2011.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner