Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

VINOGRADARI I VINARI OPĆINE BRCKOVLJANI PROSLAVILI VINCEKOVO27.1.2011.


Prvi pohod usnulom trsju te prvi vinogradarski blagdan u godini - Vincekovo, vinogradari i vinari Općine Brckovljani proslavili su kod ovogodišnjeg domaćina Zvonka Novosela, u kleti obitelji Novosel. Na proslavi ovogodišnje vinske svetkovine okupio se velik broj vinara i prijatelja dobroga vina, a još ugodnijoj atmosferi, vinskim popevkama i glazbom, pridonio je KUD „Ogranak seljačke sloge“ iz Lupoglava. Sve okupljene na proslavi ovoga, može se reći, jednog od ljepših narodnih običaja pozdravio je domaćin te im zaželio dobar provod, a prigodnim govorom, o samom vinogradarskom blagdanu, okupljenima se obratio i Mirko Meliš predsjednik Udruge vinogradara i vinara Općine Brckovljani.


Ceremonijal, kojim se obilježava otvaranje sezone vinogradarskih radova, je vodio iskusni meštar Željko Panian uz pomoć mladog vinogradara Ivana Pustaja te pratnju lupoglavskih tamburaša. Tradicijski običaju nalažu da se loza okiti dimljenim kobasicama i špekom, a zatim po prvi puta obreže te potom zalije vinom, a sve kako bi se osigurala dobra rodnost vinove loze u godini koja predstoji. Čast obrezivanja ovako okićene loze pripala je upravo domaćinu Zvonku Novoselu.


Po završetku ceremonijala uslijedilo je veselje uz lupoglavske tamburaše te uz finu okrjepu - kuhani grah i kobasice te naravno uz dobru kapljicu vina.


Ana Kašnar


      Objavljeno: 27.1.2011.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner