Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Općinsko vijeće usvojilo proračun za 2008. godinu - PREDVIĐENO 34,7 MILIJUNA KUNA PRIHODA19.12.2007.


Na 22. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Brckovljani prihvaćene su, sa 7 glasova za i 3 suzdržana, II. izmjene i dopune proračuna Općine Brckovljani. Ukupni prihodi iznose oko 15 milijuna kuna kao i rashodi. Raspoređeni izdaci iznose oko 14 milijuna, dok neraspoređeni rashodi tj. tekuća pričuva iznose oko pola milijuna kuna. Kako je pojasnio načelnik Općine Željko Funtek, u ovogodišnjem proračunu nije bilo očekivanih prihoda od prodaje zemljišta kako je bilo planirano. Također, neke obveze, prvenstveno one koje se odnose na komunalne akcije, nisu plaćene jer će se platiti nakon što se dobiju potrebne dozvole. Spomenuo je Hrvatske vode jer se ugovori s njima očekuju sljedeće godine. Vijećnik HDZ-a Mile Selak, iznio je stav kako očekuje realniji proračun uz predviđanje situacije. Predsjednik Vijeća Milan Kralj kazao je kako je vidljivo da se radi.


Vijećnici su raspravljali i o proračunu za 2008. godinu, s projekcijama za 2009. i 2010. godinu. Podržalo ga je 8 vijećnika, dok su 3 bila suzdržana. Ukupni prihodi i izdaci iznose 34.722.334 kuna. Raspoređeni rashodi iznose 34.702.334 kune, a tekuća pričuva je 20.000 kuna. Objašnjavajući proračun načelnik Funtek osvrnuo se na planirane projekte. Po predviđanjima, proračun će rasti, a realni prihodi očekuju se od prodaje nekretnina i komunalnog doprinosa. Potonje se najviše odnosi na gospodarstvenike koji nisu izgradili svoje objekte te više neće imati popust. Prihodi od komunalnog doprinosa iznosili bi 3 milijuna kuna, što je za 2 milijuna više nego u proračunu iz 2007. Povećali bi se i prihodi od poreza na nekretnine na 2 milijuna kuna, a na 5 milijuna kuna porez i prirez od nesamostalnog rada. Zbog rastućeg broja stanovništva više će se ulagati u predškolski odgoj. Tako će se subvencionirati dogradnja vrtića u Prikraju koji pohađa 80-oro djece, a već 40 ih je na čekanju. Dogradnjom kapacitet vrtića bio bi 180-oro djece, a predviđen je iznos od milijun kuna. Od komunalnih projekata za izgradnju kanalizacije predviđeno je 2,7 milijuna kuna, a za rekonstrukciju vodovoda 1,8 milijuna kuna. Načelnik je spomenuo i trenutno onemogućeno sklapanje ugovora s ministarstvima zbog "tehničke" Vlade.


Vijećnik HSS-a Zvonimir Kutica dao je prijedlog da se stavke vezane uz donacije udrugama izravnaju. Radi se o, kako je rekao, nesrazmjeru donacija jer ŠRU "Klen" dobiva 15 tisuća, dok tri lovačka društva zajedno dobivaju 10 tisuća. Dva vijećnika bila su za novu preraspodjelu, 3 suzdržana, 6 protiv te prijedlog nije prihvaćen. Odluka o provedbi proračuna za sljedeću godinu prihvaćena je jednoglasno.


Vijećnici su jednoglasno prihvatili odluku o komunalnom doprinosu kao i odluku o priključenju na komunalnu infrastrukturu koje stupaju na snagu nakon objave u Službenom glasniku općine Brckovljani. Vijećnici su se složili i oko visine naknade za usluge korištenja mrtvačnice, iskolčenja i evidentiranja grobnih mjesta na grobljima u Brckovljanima i Lupoglavu. Tako je sada upotreba mrtvačnice skuplja za 20 kuna i iznosi 50 kuna po danu, kao i naknada za utvrđivanje grobnog mjesta koja iznosi 500 kuna.


 


NASTAVAK VELIKIH PROJEKATA NA PROLJEĆE


Načelnik Funtek izvijestio je vijećnike o tijeku komunalnih akcija na području Brckovljana, kao i o kapitalnim projektima za sljedeću godinu. Na natječaj za izgradnju kanalizacijske mreže stiglo je 12 ponuda. Natječaj je raspisalo Ministarstvo mora, turizma i prometa. Radi se o 10 km mreže i 4 prekopne stanice, a investicija je vrijedna 6,5 milijuna kuna. Funtek je rekao kako je do sada napravljeno oko 75 posto kanalizacije u Brcku, ali zbog vremenskih uvjeta radovi će se nastaviti u proljeće. Do kraja godine raspisat će se natječaj za uređenje gospodarske zone. Planira se rekonstrukcija i izgradnja vodovoda prema Lupoglavu i Štakorovcu. Postignut je sporazum za zemljište u Lupoglavu - na 2 900 m2. Gradit će se, uz školu čija je investicija vrijedna 22 milijuna kuna, dvodijelna dvorana i rukometno igralište što će podići pedagoški standard u općini.


(A.M.Š.)Objavljeno: 19.12.2007.


shadow
banner banner banner banner banner banner