Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

NA POMOLU SPOR OKO DONJEG DVORIŠĆA?25.10.2002.


Nedavno pokrenuta inicijativa 70-tak, od ukupno 122 upisana birača, u naselju Donje Dvorišće da se izdvoje iz općine Brckovljani, kamo su, smatraju, pripali administrativnom pogreškom, i pripoje Gradu Dugom Selu, mogla bi prouzrokovati novi spor, pored onog o podjeli zajedničkog prostora, između ove dvije jedince lokalne samouprave.


Općina Brckovljani načelno se ne protivi ovoj inicijativi, međutim, njezin načelnik Željko Funtek smatra da je ova općina oštećena jer je Grad Dugo Selo 1996. godine proveo nezakoniti postupak izdvajanja Donjeg Dvorišća iz Općine Brckovljani i priključenje gradu, te da od početka 1997. godine ovo naselje tretira kao svoje što je protivno Zakonu o područjima županija, gradova i općina u kojem se Donje Dvorišće i dalje navodi kao dio Brckovljana, te argumentira to i činjenicom da je za ovo naselje Općina Brckovljani prošle godine provela i popis stanovništva. Grad je međutim od 1997. godine, kažu u Brckovljanima, nezakonito od mještana Donjeg Dvorišća ubirao prihode od komunalne naknade, komunalnog doprinosa, naknade za priključivanje na komunalnu infrastrukturu, te trošio prihode od poreza na prodaju nekretnina, poreza na potrošnju i tvrtke, kao i od poreza na dohodak, te od naknada za korištenje javnih površina.


Brckovljani stoga, zaključuje Funtek, od Grada Dugog Sela traže povrat sredstava uplaćenih u gradski proračun od 1.1.1997. do 1.10.2002. godine. Istovremeno Općina Brckovljani je zatražila od Komunalnog poduzeća Dukom podatke o naplati sredstava koje su potrošači iz Donjeg Dvorišća uplatili kroz cijenu vode i plina i za priključenje vode i plina u tom razdoblju, a podaci o uplaćenim porezima zatraženi su od Porezne uprave u Dugom Selu.


Osim toga, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Brckovljana čulo se da je Poglavarstvo općine Brckovljani posumnjalo u vjerodostojnost potpisa 70 mještana Donjeg Dvorišća jer je očito da se na nekoliko mjesta u zahtjevu jedna osoba potpisivala u ime nekoliko osoba, članova istog kućanstva. Predloženo je da se od Ministarstva pravosuđa i uprave zatraži mišljenje da li je uopće riječ o legalnoj inicijativi. Pitanje je uostalom, dodaje Funtek, koliko su građani doista informirani o prednostima i nedostacima izlaska iz općine Brckovljani i što time dobivaju. Znaju li primjerice, pita se Funtek, da će prelaskom u Dugo Selo umjesto dosadašnjih 3 posto prireza plaćati čak 12 posto. (Nenad Haleuš-Mali)Objavljeno: 25.10.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner