Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Osvrt načelnika Funteka na napise "Božjakovine" - ŠTITIMO INTERESE OPĆINE5.2.2002.


Upravo smo dobili od Hrvatskog fonda za privatizaciju rješenje kojim se odbija zahtjev "Božjakovine d.d." za postupak pretvorbe po članku 67. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.


Dakle bili smo u pravu kada smo pokrenuli postupak o ocjeni ustavnosti članka 67. i o tome smo obavijestili Hrvatski fond za privatizaciju.
Moram reagirati na natpise iz Večernjeg lista od 19. siječnja o. g, jer općina Brckovljani želi imati što više dobrih gospodarstvenika na svom području, ali samo one koji žele podmirivati svoje obveze. Nažalost, to za "Božjakovinu d.d." ne može se tvrditi.


Tijekom rujna održan je sastanak u prostorijama općine Brckovljani na kojoj su bili nazočni u ime "Božjakovine d.d.", Ana Bratko i Ivan Kavelj, a od strane općine bili su prisutni Milan Kralj i prof. Jure Mišković. Tada smo dogovorili da "Božjakovina d.d." u roku 30 dana dostavi svoj prijedlog katastarskih čestica za koje su oni zainteresirani za daljnju obradu, kako bi ih mi ugradili u naš Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države.


Oni to nisu učinili, već su 21. studenog 2001. godine predali Hrvatskom fondu za privatizaciju kojeg citiram - "Molim Vas da pokrenete postupak po članku 67. zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim bi zemljište stečeno "kupnjom" ušlo u temeljni kapital društva.", a u novinama tvrde da nisu podnijeli zahtjev. Znači i opet su radili nama iza leđa. Moralno je pravo tražiti ono što platite. Napominjem, da smo im potpisali i zahtjev za poticaj (prema naputku Ministarstva poljoprivrede), kako bi pokušali surađivati i sa njima, kao i s ostalim gospodarstvenicima. Točno je da su oni sagradili objekte, ali bez dokumentacije koju su kasnije izvadili, no nisu napravili dokumentaciju za štale za junad, već su je većim dijelom izgradili na tuđem zemljištu, a isto tako i karantenu. Kada gospođa govori o moralu, onda treba prvo pročitati zakone. Na žalost, stalno prisilnim putem naplaćujemo njihove obveze, jer ih ne plaćaju dobrovoljno.


Što se tiče "Črnec polja", točno je da su plaćali kredit, ali su im to odbili od poreza kroz amortizaciju, a sa druge strane sebi povećali prihod. Drenaža koja je tamo rađena je neadekvatno napravljena (vjerojatno zbog nedostatka novaca), odnosno cijevi su položene gotovo u zemlji i njihov vijek je prošao.
Što se tiče pravnih slijednika, već se sada radi postupak čija je stara voćarska škola, zgrada u "Božjakovini d.d."-trgovina, a postupak ćemo i mi proširiti jer sada kada općina raspolaže imovinom, želimo znati koliko sa čim raspolažemo.


Netočni je i navod "Niti kroz dodatnu privatizaciju Republika Hrvatska neće biti zakinuta jer će Fond postati vlasnik dionica dobivenih od procjena vrijednosti poljoprivrednog zemljišta kojim će povećati svoj udio u temeljnom kapitalu društva "Božjakovina d.d.", ali gospođa Bratko nije rekla da će ta vrijednost biti manja od vrijednosti koje je kupio gospodin Moralić, što znači da bi "Božjakovina d.d." i dalje obrađivala zemljište bez naknade i njime gospodarila.


Sada se pokazuje da je moje moralno pravo bilo pokrenuti postupak, jer time štitim interese općine, županije i države, odnosno ne dozvoljavamo da netko čitajući između redaka ostvari svoj osobni interes.


Ovakvim postupcima gospođa Ana Bratko nanijela je štetu "Božjakovini d.d." i većinskom vlasniku, gospodinu Moraliću.


 


Prilog:


1. Prijedlog radi pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti članka 67 Zakona o poljoprivrednom zemljištuObjavljeno: 5.2.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner