Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Reagiranje direktorice A. Bratko - "BOŽJAKOVINA" D.D. NE RADI NA ŠTETU RH5.2.2002.


"Božjakovina d.d." ne spada ni u kakav lobi koji radi na štetu lokalne samouprave i protiv interesa Republike Hrvatske, ali je jasna i uporna u traženju onoga što joj i pravno i moralno pripada, rekla je u priopćenju medijima direktorica ove tvrtke Ana Bratko, reagiravši na nedavnu izjavu načelnika općine Brckovljani, Željka Funteka vezano uz sporni članak 67. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.


"Božjakovina d.d." pravni je slijednik bivšeg poduzeća "Božjakovina" u kojem je izvršena kvalitetna pretvorba s poznatim vlasnikom, kaže Bratko, dodajući da je novi vlasnik kroz ulaganje od 60 milijuna njemačkih maraka sagradio nove skladišne sušne kapacitete, tvornicu za preradu žitarica, te farmu za tov junadi. Sramota je, dodaje, da je "Božjakovina" prije 90 godina obrađivala 2.500 hektara zemljišta, a danas kad posjeduje vrhunsku mehanizaciju kojoj je prag rentabilnosti 3.000 hektara, obrađuje upola manje.


Poduzeće je, kaže Bratko, bilo jedan od suinvestitora u projektu "Črnec polje", kojim je na zemljištu izvršena hidromelioracija, a kredite za taj posao "Božjakovina" je otplaćivala do 1996. godine.


Zbog ovog ulaganja, kaže Ana Bratko, Zakon o poljoprivredi iz 1991. godine, kojim svo poljoprivredno zemljište prelazi u vlasništvo RH, značio je totalnu nepravdu i čistu nacionalizaciju. Osima toga, dodaje, ulaziti u pretvorbu s poljoprivrednom mehanizacijom, bez poljoprivrednog zemljišta, a dozvoliti da se u pretvorbu unosi građevinsko zemljište, stvar je bez presedana. Nelogičnim, Bratkova smatra i činjenicu da je drenaža postavljena u vrijeme projekta "Črnec polje" u pretvorbi ušla u temeljni kapital "Božjakovine d.d.", a samo zemljište nije.


Stoga, zaključuje Bratko, sve to i nije moglo dovesti do drugog osim da se u novi zakon o poljoprivrednom zemljištu ugradi članak 67. koji govori o povratu takvog zemljišta. Osim toga zemljišta, "Božjakovina" traži još samo ono koje je kupio bivši "Agrokombinat", čiji su također pravni slijednik i ništa više, kaže Bratko, dodajući da niti za to zemljište još uvijek nije predan zahtjev za dodatnu pretvorbu, već je samo poslana obavijest o namjeri Hrvatskom fondu za privatizaciju, Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, te Državnom pravobraniteljstvu. Niti kroz dodatnu privatizaciju Republika Hrvatska neće biti zakinuta jer će Fond postati vlasnik dionica dobivenih od procjene vrijednosti poljoprivrednog zemljišta kojim će povećati svoj udio u temeljnom kapitalu društva "Božjakovina d.d." ili ih staviti na tržište, a to je bolja opcija od jednokratnog punjenja općinskog proračuna, zaključila je Bratko.Objavljeno: 5.2.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner