Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

PRVO POMESTI PRED SVOJIM VRATIMA, A ONDA ...16.1.2002.


Posljednjih se dana često priča o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, a kao najveći adut spominjemo turizam, kako onaj "morski", tako i seoski. Sve to u teoriji izgleda lijepo, ali na žalost stvarno stanje naših sela svakodnevno me podsjeća na onu zlobnu misao o "balkanskom" mentalitetu. Prolazeći kroz šume naše općine često naiđem na odbačene štednjake, pokvarene televizore i druge kućanske aparate. Oni, ekološki osviješteni, isti će otpad ostaviti u svojem dvorištu, polazeći od tvrdnje da se sve može iskoristiti. Pitam se ima li smisla sanjati o uređenim šetalištima kroz prirodu sela, kakve možemo vidjeti u razvijenim zemljama, ili pak o čaši zdravog mlijeka koju ću popiti u dvorištu koje će, umjesto nagomilanog lima, biti ispunjeno cvijećem.


Nameće se pitanje tko je zapravo pravi krivac? Možda postoji volja da napokon očistimo naša dvorišta i da sav krupni otpad odveze postojeća komunalna služba. No opet dolazi do problema, jer sadašnje poduzeće za odvoz otpada, Tehnoset d.o.o., redovito naplaćuje svoje usluge koje često ne izvršava na vrijeme. Tu ne mislim samo na odvoz krupnog otpada, koji je obećan nekoliko puta godišnje, već i na odvoz smeća koji bi po dogovoru trebao biti izvršen određenog dana u tjednu. Normalno je očekivati da će i oni stanovnici općine koji su voljni sakupiti krupni otpad izraziti nepovjerenje, jer kakvo je sadašnje stanje s komunalnom službom, vrlo je moguće da će taj isti otpad ostati na ulici, a kasnije završiti u nekom jarku uz prometnicu ili u šumi.


Jedna je tvrdnja zasigurno točna, a to je da svako unapređenje države počinje od njenih malih dijelova, točnije od općina, kakva je i naša. Uz dobru volju stanovnika i ozbiljno shvaćanje zaduženja komunalnih službi, moguće je i našu općinu pretvoriti u čisto seosko središte, jer je prva, možda i najvažnija stepenica u razvoju seoskog turizma, očuvanje ekološke svijesti. Naposljetku, bez obzira govorimo li o turizmu ili ne, svima nam je u interesu život u zdravoj i čistoj okolini. (Marija Sruk)Objavljeno: 16.1.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner