Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Načelnik općine Brckovljani osporava novi zakon o poljoprivredi UPITNA USTAVNOST ČLANKA 67.16.1.2002.


Članak 67. Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je prihvaćen kao amandman SDP-ove zastupnice Danice Zgrebec, protivi se duhu zakona u koji je umetnut, a isto je tako protuustavan i štetan za jedinice lokalne i regionalne samouprave, kao i za samu državu, smatra načelnik općine Brckovljani, Željko Funtek, čija je želja, prema vlastitim riječima, zaštititi interes svoje općine, ali i upozoriti javnost na ovaj problem.


Intencija novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je stupio na snagu 23. srpnja prošle godine, bila je poticanje razvoja obiteljskih gospodarstava, a samo taj jedan članak izmijenio je smjer takve nakane u dijametralno suprotnom smjeru, kaže Funtek.


- Želim napomenuti da je Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH uputila prijedlog Zakona kojeg ocjenjujem vrlo dobrim, no nažalost, ugradnjom članka 67. Zakon postaje mrtvo slovo na papiru jer gotovo više nema zemljišta na kojeg bi se mogao primijeniti, rekao je Funtek.


Spornim se, naime, člankom bivšim poljoprivredno-industrijskim kombinatima, odnosno današnjim vlasnicima koji su te PIK-ove stekli tijekom pretvorbe, omogućuje da zemljište koje su ranije koristili, sada bez ikakve naknade, samo temeljem zahtjeva koji upućuju Hrvatskom fondu za privatizaciju, postanu njegovi vlasnici. Takvo rješenje Funtek smatra nedopustivim, prvo iz razloga što je riječ o bivšem društvenom vlasništvu koje su često puta u svrhu okrupnjavanja parcele kupovale sada već bivše općine sredstvima iz svojih proračuna, a ne PIK-ovi koji su imali samo pravo korištenja, a drugo iz razloga što je sada već bivši Zakon o poljoprivrednom zemljištu iz 1991. godine svo takvo društveno zemljište, prenio u vlasništvo države, pa je nestao bilo kakav kontinuitet između tog zemljišta i sadašnjih vlasnika PIK-ova. Činjenica je također, kaže Funtek, da su u većini slučajeva bivši PIK-ovi od 1991. godine do danas to zemljište koristili bespravno i bez naknade, ili je pak stajalo zapušteno deset godina, a sada ga potražuju.


Gotovo 90 posto poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na ovaj će način biti poklonjeno onima koji su privatiziran bivše PIK-ove, smatra Funtek, dodajući da samo u općini Brckovljani ima 1.500 hektara takvog zemljišta, vrijednog 15 milijuna kuna. U Brckovljanima su tim više povrijeđeni odredbom spomenutog Zakona jer su, također sukladno zakonskim obvezama, prvi u Hrvatskoj donijeli program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i očekivali 50 posto prihoda od njegove prodaje, davanja u zakup ili pod koncesiju.


Međutim, postoje i konkretni razlozi zašto su upravo Brckovljani prvi pokrenuli ovaj problem. Naime, na području ove općine postoje tri pravne osobe koje imaju pravo, sukladno članku 67., potraživati zemljište, a upravo Božjakovina d.d. koja ima pravo tražiti najviše, već je takav zahtjev i uputila Hrvatskom fondu za privatizaciju. Općina Brckovljani stoga je nedavno uputila prijedlog radi pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti članka 67. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Ustavnom sudu republike Hrvatske, a nakon dobivanja informacije o zahtjevu Božjakovine d.d. od Hrvatskog fonda za privatizaciju zatražila je da se prekinu svi postupci vezani uz zahtjeve ove tvrtke do donošenja odluke od strane Ustavnog suda.


Općina Brckovljani ovih dan, kaže Funtek, očekuje dobivanje suglasnosti od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva na svoj Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a odmah nakon toga kreće i u njegovu realizaciju, odnosno, prodaju, davanje u najam i pod koncesiju.


Funtek zaključuje da su članak 67. proturili lobiji koji rade na štetu lokalne samouprave, ali protiv interesa Republike Hrvatske, pa očekuje skoru promjenu odredbi iz spornog članka.


Ako i dalje ostane ovakvo stanje, onda će zasigurno sličiti na toliko spominjanu "pretvorbu bivših vlasti", za koju današnja vlast mora snositi odgovornost. Ako ne prije, onda na idućim izborima, naglasio je Funtek. (Nenad Haleuš Mali)Objavljeno: 16.1.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner