Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

IZGRADNJA DJEČJEG VRTIĆA ČEKA BOLJE DANE23.11.2001.


Većinskom odlukom vijećnika Općine Brckovljani, 6. prosinca prihvaćen je prijedlog proračuna Općine Brckovljani za 2002. godinu. Ukupan proračun za iduću godinu iznosi 10.642.800 kuna, što je za otprilike 3 milijuna kuna manje nego za, još uvijek, tekuću godinu.


Vijećnik Marijan Šola istaknuo je da je proračun "napuhan", te predložio da se pojedine stavke stave u rebalans u svibnju ili lipnju iduće godine, između ostalog ističući donacije i ostale rashode.


- Proračun za iduću godinu je manji ne našom krivnjom već je razlog tome što je država oduzela dio poreza na jedinice lokalne samouprave, kazao je načelnik općine Brckovljani, Željko Funtek.


Naime, kako je objasnio Funtek, Ministarstvo financija je dalo naputak po kojem lokalne jedinice samouprave moraju raditi proračun, a tako i stavke unutar proračuna, stoga se pozicije ne mogu ni mijenjati.


Najviše rasprave među vijećnicima stvorilo se oko amandmana Hrvatske seljačke stranke. Klub HSS-a predložio je da se od predviđenih 150.000 kuna iz proračuna općine Brckovljani za iduću godinu, namijenjenih za preuređenje društvenog doma u dječji vrtić, 100.000 preusmjeri na račune dobrovoljnih vatrogasnih društava na području općine. Novac bi trebao biti investiran u dovršavanje započetih građevinskih radova, te u obnovu vatrogasnih domova.


Time bi DVD Štakorovec od predviđenih 30.000 dobio 40.000 kuna, DVD-u Gračec umjesto 40.000 povećalo bi se na 60.000 kuna, DVD Lupoglav dobio bi 20.000 kuna više od namijenjenih 50.000 kuna, dok DVD Brckovljani dobio bi 30.000 umjesto inicijalno 20.000 kuna. Prijedlog HSS-a je da se DVD-u Prečec donira 100.000 kuna od proračunom predviđenih 20.000 kuna.


- Novim Zakonom o vatrogastvu država zakida dobrovoljna vatrogasna društva, iako na području Hrvatske u 80 posto općina postoje DVD-i, prema Zakonu iz županijskog proračuna DVD-i ne dobivaju ništa, dok javne vatrogasne postrojbe dobivaju dva posto sredstava, objasnio je načelnik Funtek.


Pored toga Zakonom su se stvorili dodatni troškovi za dobrovoljna društva, a dio sredstava koja se slijevaju iz proračuna lokalne samouprave nepotrebno su utrošena na DVD-e. 


- Jedna petina takvih sredstava troši se na tehničko opremanje DVD-a, kao što je periodičko opremanje vozila, sistematski pregledi vatrogasaca, koji po osobi dođu 300-400 kuna, te troškovi polaganja ispita zapovjednika, koji iznose 1.400 do 2.000 kuna, obrazložio je Funtek.


Vijećnik Marijan Šola (HDZ) i Darko Batišta (SDP) u svojim izlaganjima naglasili su da bi izgradnja dječjeg vrtića trebala biti prioritetna u raspodjeli sredstava iz proračuna.


- Znamo da na području Brckovljana postoji potreba za osnivanjem dječjeg vrtića, no smatramo da predložena sredstva za izgradnju ne mogu biti dovoljna da se to i ostvari, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Brckovljani, Milan Kralj.


U HSS-u smatraju da bi u idućoj godini trebalo napraviti pripremne radove za izgradnju vrtića.


- Prije svega treba napraviti projektni plan, ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu i tek onda pristupiti radovima, rekao je Kralj, te navijestio kako bi sama izgradnja dječjeg vrtića trebala onda početi 2003. godine.


Vijećnici su se u velikoj većini složili s predloženim amandmanom HSS-a. Amandman Rudolfa Dokuša (Stranka umirovljenika) da se 50.000 kuna namijenjenih Rukometnom klubu Stančić smanji na 10.000, te ostatak preraspodjeli svim DVD-ima iz općine Brckovljani, nije izglasan. Načelnik općine, Željko Funtek, naglasio je da je dosada velika većina posla u Općini napravljena.


- Riješili smo plin i vodu, asfaltirali pola općine, no na tome se ne mislimo zaustaviti, kazao je Funtek, te pritom naglasio da proračun za 2002. otvara prostor za izgradnju komunalnih infrastruktura. 


Također na sjednici je prihvaćen i Statut Pučkog otvorenog učilišta - Dugo Selo, čime su osnivači te institucije, grad Dugo Selo, općina Rugvica i potonja općina Brckovljani, "amenovali" pretvorbu Narodnog Sveučilišta u Pučko otvoreno učilište Dugo Selo. 


Jednoglasnom odlukom vijećnici Brckovljana prihvatili su i Odluke o radnom vremenu prodavaonica i drugih oblika trgovine. Načelnik Željko Funtek naglasio je da prema Zakonu većini trgovina radno vrijeme treba prilagoditi termine potrebama lokalnog stanovništva. Tako trgovine s pekarskim proizvodima radnim danom bit će otvorene već u 6 ujutro, a zatvorene u 22 sata. Benzinske crpke, ljekarne i pekarnice iznimno mogu raditi nedjeljom i blagdanom od 00:00 do 24 sata. Vijećnik Rudolf Dokuš smatrao je da bi se u Zakonu trebalo preciznije definirati termine radnog vremena. Kako navodi Dokuš, fraze koje se koriste u Zakonu kao što su "iznimno, mogu i ne mogu" najvjerojatnije će dovesti do nerazumijevanja.


- Formulacije su preuzete iz Zakona i takvima moraju i ostati, a na lokalnoj samoupravi je da odredbe Zakona uskladi i prilagodi situaciji na terenu, kazao je načelnik Funtek. 


Pitanja i prijedlozi vijećnika


Zbog očitog nezadovoljstva stanovnika općine Brckovljani odvozom smeća na njihovom području, vijećnici Rudolf Dokuš i Marijan Šola postavili su pitanje povjerenja dosadašnjem prijevozniku smeća "Tehnosetu". Kako je rekao Dokuš prijevoznik ne obavlja posao adekvatno i kasni s odvozom. Vijećnik Šola također je naveo da prijevoznik ne ostavlja obavijesti kada će se i gdje odvoziti krupni otpad. Kako smo saznali od načelnika Željka Funteka, prijevozniku je nedavno poslana opomena pred raskid ugovora.


- Od proljeća ove godine počeli su problemi s "Tehnosetom". Iako se po ugovoru odvoz kućnog otpada trebao obavljati jednom tjedno, a odvoz glomaznog otpada dva puta godišnje, "Tehnoset" se nije pridržavao dogovorenog, kazao je Funtek, dodavši, ako se ova firma i dalje neće pridržavati ugovora, Općinsko poglavarstvo će odlučiti o raspisivanju novog natječaja za odvoz smeća.


Općina Brckovljani već razmatra dvije moguće ponude prijevoznika koji bi odvozili smeće na tom području.


Vijećnika Rudolfa Dokuša zanimalo je hoće li općina isplatiti umirovljenicima 100 kuna Božićnice prije početka blagdana. Naknadno smo saznali od načelnika Funteka da će svih 900 umirovljenika, koliko ih ima na području općine Brckovljani, prije Božića primiti naknadu.


Iznenađenje načelnika Funteka najviše je uzrokovalo pitanje vijećnika Darka Batište, kojim je htio znati u kojem terminu mogu doći na razgovor načelniku.


 - Nije bilo dana, ni trenutka kada je netko bio uskraćen za razgovor sa mnom, dapače, mnogi građani dolaze mi službeno i kod kuće, odgovorio je Funtek. Stoga, kako je rekao Funtek, na slijedećoj općinskoj sjednici molio bih da se imenuju osobe koje su bile zakinute u susretu sa mnom. (Iva Grgić)Objavljeno: 23.11.2001.


shadow
banner banner banner banner banner banner