Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Ministar Vidović i zagrebački gradonačelnik Bandić posjetili Centar - DANI OTVORENIH VRATA CENTRA STANČIĆ15.6.2001.


Učešćem učenika i građana u životu oboljelih postignut korak ka destigmatizaciji ustanove i njenih korinsika


U povodu Dana Centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Stančić 14. i 15. lipnja održani su Dani otvorenih vrata ove ustanove u kojima se 430 štićenika putem zajedničkih radionica družilo sa svima onima koji su se u takve radionice željeli uključiti. Prema riječima ravnateljice ustanove Jasne Lesički odaziv je bio zadovoljavajući pa su primjerice likovnu radionicu vodili akademski slikari Dubravko Lepej, Andrea Bassi, Sanja Pribić, Zoran Durbić i Jadranko Ferko, dok su sportsku radionicu predvodile reprezentativke u Taekwondou Nataša Vezmar i Mijet Filipović. Centar su posjetili učenici OŠ Dugo Selo, aktivisti Crvenog križa i drugi posjetitelji. Prvog Dana otvorenih vrata održana je priredba u nazočnosti gostiju, suradnika i roditelja štićenika.        


U sklopu ovih dana u rad je puštena soba za opuštanje u kojoj se štićenicima pomaže uz glazboterapiju i aromaterapiju, te lift na jednom od odjela za najteže oboljele koji je (nakon više desetaka godina) obnovljen uz pomoć 80.000 kuna pomoći, pristigle od Britanske humanitarne organizacije "Lotus".


Centru pomažu brojni sponzori. Primjerice "Mercatone" je opremio terase ljetnim namještajem, uređeno je odlagalište otpada, okoliš i drugi objekti kako bi boravak korisnicima i zaposlenicima bio ugodniji.


U posljednje je vrijeme u ovu ustanovu, čulo se, ulagao i grad Zagreb, čiji je gradonačelnik Milan Bandić također obišao ustanovu, sudjelovao u likovnoj, glumačkoj, glazbenoj i drugim radionicama, te obećao daljnju pomoć centru iz gradskog proračuna. Gost Centra Stančić bio je i ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović koji je tom prigodom istaknuo da država mora posvetiti posebnu pozornost ustanovama ovakvog tipa. Ovakve ustanove, rekao je Vidović, treba otvoriti prema građanima i destigmatizirati jer još uvijek postoje brojne predrasude o njima. Vidović je posebno pohvalio odaziv učenika koji su posjetili štićenike Centra i pratili njihove aktivnosti, a značajnim je ocijenio i pitanje inkluzije osoba s oštećenjima u normalan život.


Također je dobro što pored ministarstva u ovom poslu sudjeluju i nevladine udruge, a svima zajedno nužnost je kretanje prema modernijim rješenjima. 


U posljepodnevnom programu koncert u Centru Stančić održao je Toni Cetinski. (Nenad Haleuš Mali)Objavljeno: 15.6.2001.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner banner