Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Noć muzeja u Zagrebačkoj županiji31.1.2020.


Noć muzeja slavi jubilarnih 15 godina, a upravo su velike obljetnice hrvatskih muzeja tema kojom će je obilježiti ove godine muzeji diljem zemlje, otvarajući posjetiteljima svoja vrata u petak, 31. siječnja u večernjim satima. Mi vam donosimo samo dio bogatog muzejskog programa na području Zagrebačke županije gdje je kao i prethodnih godina ulaz u sve muzeje besplatan.


U Dugom Selu u Maloj galeriji posjetitelje očekuje izložba fotografija, dokumenata i predmeta iz dugoselske prošlosti. Također, u povodu 150. obljetnice željeznice u Dugom Selu, u suradnji s Gradskom knjižnicom i Hrvatskim željezničkim muzejom Zagreb izložit će se stare fotografije i razglednice te prikazati film Petra Krelje „Otpravnik vlakova“.


Iako je ivanićgradski muzej otvoren tek četiri godine, u ovogodišnjoj noći muzeja svojim će posjetiteljima pokazati povijest grada od 16. stoljeća kroz znamenite osobe, etnografsko blago, graditeljsku i prirodnu baštinu. Za djecu će biti organizirane radionice, a svi posjetitelji moći će se okušati u interaktivnom kvizu o baštini Ivanić-Grada. 


U Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici najbogatiji program sprema se za najmlađe – predstava za djecu „Lektira na oko“, likovne radionice i koncert Umjetničke škole Franje Lučića. S obzirom da će se ove godine obilježiti 60 godina od osnutka Muzeja, posjetitelji će imati priliku pogledati fotografije samih početaka prikupljanja materijala i postavljanja prvih izložbi. I ove godine u ponudi će biti okrjepa uz čaj i kuhano vino, a Noć muzeja završit će koncertom grupe KEOPS.


Noć muzeja u Jastrebarskom počinje razgledom muzejskih zbirki uz stručno vodstvo, a nastavlja se otvorenjem likovne izložbe „Susreti“ koja prikazuje slike i skulpture trideset četiri autora iz gradova Zagrebačke županije. Muzičku notu Noći muzeja dat će koncert učenika Glazbene škole Jastrebarsko.


U Muzeju Sveti Ivan Zelina bit će postavljena izložba „Graci – od prapovijesti do antike“ koja je rezultat desetogodišnjeg arheološkog istraživanja i otvaranja vrata spoznaje o životu ljudi i njihovih zajednica u dalekoj prošlosti na prostoru Svetog Ivana Zeline i okolice. Program će „Pričom o tamburi“ upotpuniti svojim nastupom mladi orkestar Hrvatskog pjevačkog društva Zelina. U Galeriji Sveti Ivan Zelina proslavit će se 10 godina od prve izložbe INFRAREDART umjetničkih djela čiji je višeslojni uradak teško vidljiv oku, no vidljiv infracrvenoj kameri.


Samoborci će u Noći muzeja moći uživati na više lokacija. U samoborskom muzeju posjetitelje očekuje predstavljanje knjige „Legende samoborskog kraja“ Milana Žegarca koji je desetljećima bilježio i prikupljao čudnovata događanja, misterije i legende samoborskog kraja. U Galeriji Prica bit će postavljena izložba starih razglednica i čestitki Samoborca i sakupljača starina Josipa Horvata, dok su za one najmlađe organizirane likovne radionice. Centar za mlade Bunker organizira samostalnu izložbu mladog umjetnika Josipa Rončevića pod nazivom „Ping – pong intonacija“.


U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec uz stalni postav muzejske zbirke u dvorcu Patačić, svakog punog sata posjetitelji će moći uživati u zvucima klavira u izvedbi učenika i profesora Glazbenog odjela 2. osnovne škole Vrbovec. U vrbovečkoj Maloj galeriji na svoje će doći ljubitelji satova na izložbi pod nazivom „Stoljeće ručnog sata“ autorice Vesne Lovrić Plantić gdje će biti izloženo osamdesetak ručnih satova. „Noći muzeja“ u Vrbovcu završit će besplatnom projekcijom filma „Male žene“.


U zaprešićkom Muzeju Matija Skurjeni posjetitelje očekuje izložba „Metamorfoze“ suvremene hrvatske umjetnice Antonije Čačić. Naravno, moći će se razgledati i stalni postav slika, crteža i dokumentacije Matije Skurjenija.


U Noć muzeja uključili su se i Muzej Brdovec gdje posjetitelje očekuje „Potraga za blagom“ – nagradna igraonica i predavanje o prošlosti i budućnosti Muzeja te Udruga Ivana Perkovca koja će zainteresiranima istaknuti prosvjetiteljsku i kulturnu ulogu Opće pučke škole u Šenkovcu tijekom proteklih 117 godina, kao i važnost same zgrade u kojoj udruga danas i djeluje.


Za više informacija o programima, izložbama, satnici i drugim sadržajima ovogodišnje Noći muzeja u Zagrebačkoj županiji ali i cijeloj Hrvatskoj kliknite na www.nocmuzeja.hr.


                                                                                               Izvor:https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/4858/noc-muzeja-u-zagrebackoj-zupaniji Objavljeno: 31.1.2020.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner