Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

ODRŽANA 8. SMOTRA FOLKLORA4.7.2011.


Smotra je i ove godine okupila brojna društva, kako iz okolice i iz drugih županija, tako i iz inozemstva, a sve kako bi očuvali i otrgnuli zaboravu našu tradiciju.


Smotra je tradicionalno započela svetom misom nakon čega su svečanim mimohodom Ulicom Stjepana Radića sudionici Smotre krenuli prema pozornici koja se nalazila ispred istoimene osnovne škole. Smotru je svečano otvorio načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek koji je u govoru istaknuo kako je Smotra jedinstvena prilika da naša djeca upoznaju djelić života i običaja naših djedova i baka.


U nastavku su uslijedili nastupi društava, onih iz okolice - KUD-a "Preporod" iz Dugog Sela, KUD-a "Tančec" iz Jalševca Nartskog, KUD-a "Posavka" iz Oborova, KUDa "Ogranak seljačke sloge" iz Lupoglava te KUD-a "Preslica" iz Zagreba. Ujedno, gostovala su i društva iz drugih županija - KUD "Crkvari" iz Orahovice te KUD "Vatroslav Lisinski" iz Našica. Posebno zanimanje, ali i neumorni pljesak gledatelja koji su se okupili u velikom broju, potaknuli su gosti iz inozemstva - KUD "Varšavjanka" iz Poljske te KUD "Izvor" Jegunovce iz Makedonije. Upravo je navedeno društvo iz Makedonije bilo domaćin KUD-u "August Cesarec" na Folklornom festivalu u Makedoniji. KUD "August Cesarec" 21. lipnja otputovao je na sedmodnevno gostovanje u Ohrid gdje su predstavili naše običaje. Gledatelji su osim u brojnim koreografijama mogli uživati i u "Gruntovčanima", skeču kojeg su pripremili učenici 6.d razreda OŠ "Stjepan Radić". Ujedno, povodom Dana državnosti koji se slavi 25. lipnja, učenici su izveli prigodne recitacije. Udruga vinara i vinogradara Općine Brckovljani kao i svake godine do sada pobrinula se za dobru kapljicu, a gledatelji su mogli uživati i u domaćim kolačima koji su napravljeni prema receptima naših baka. Valja istaknuti kako je ova tradicionalna Smotra počast kulturnom naslijeđu Lijepe naše, a KUD "August Cesarec" je organizira već osmu godinu zaredom. Smotra je odlična prilika, kako bi se u ovom vremenu modernizacije, podsjetilo na bogatu ostavštinu, kako narodnih običaja, tako i pjesama, plesova te narodnih nošnji. Isto tako, ovo je bila odlična prilika da gledatelji upoznaju bogatu tradiciju drugih krajeva, posebice tradiciju gostiju iz inozemstva koji su očarali svojim vrsnim izvedbama, narodnim nošnjama i bogatstvom običaja.Objavljeno: 4.7.2011.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner